top of page
Foto van schrijverSanne Regoort

Germaanse "geneeskunde"





INLEIDING

Om te kunnen leven vanuit meer vertrouwen, rust en gezondheid gebruik ik de kennis vanuit onder andere de Germaanse ‘Geneeskunde’. Een van de belangrijkste biologische natuurwetten hierin is het Zinvol Biologisch Speciaal programma. Ons lichaam past zich voortdurend aan om te kunnen omgaan met veranderingen. Bekeken vanuit de biologie zijn deze aanpassingen altijd een intelligente oplossing van jouw overlevingssysteem. Je zou kunnen zeggen dat elke verandering in gedrag en gezondheid verloopt volgens een biologisch programma. Voor mijis daarbij de belangrijkste vraag: wat maakt dat de biologie, jouw lichaam en brein, deze aanpassing doet? Waarom is dit biologisch zinvol?

Ik benadruk dat de kijk vanuit de Germaanse ‘Geneeskunde’ wat mij betreft geen vervanging is voor de reguliere geneeskunde. Doe in alle gevallen wat jou het meeste vertrouwen geeft en welke weg voor jou klopt.


ZINVOL BIOLOGISCH SPECIAAL PROGRAMMA (ZBS)

De afbeelding hieronder laat het verloop zien van een Zinvol Biologisch Speciaal Programma (ZBS). Per onderdeel leg ik uit wat het is en hoe je het kunt herkennen, zodat je voor jezelf op onderzoek kunt gaan.



Zinvol Biologisch Speciaal Programma (ZBS)



1. CONFLICT INSLAG

In het leven kan op enig moment iets gebeuren wat je raakt en wat impact heeft op je overlevingssysteem. We noemen dit conflict inslagen, ook bekend als trauma (groot of klein), oud zeer of imprint. Dit kan van alles zijn. Misschien krijg je vervelend nieuws, een dierbare wordt ziek, je krijgt plotseling ontslag, of bij bepaalde gebeurtenissen voel je je niet geliefd, gehoord, gezien en/of gewaardeerd.

Persoonsafhankelijk

De manier waarop je een conflict ervaart, is altijd persoonsafhankelijk. Stel, je wordt ontslagen. De een ervaart dan stress door een verlies van inkomen: “Hoe moet ik nu voor mijn gezin zorgen?" Een ander voelt zich veel minder waard: “Zie je wel, ik ben niet goed genoeg”. En weer een ander voelt dat de grond onder zijn of haar voeten wordt weggeslagen en ervaart de gebeurtenis als heel verdrietig en onverteerbaar. De beleving van een conflict vindt zijn oorsprong vaak al bij je voorouders (familiestamboom) en/of je Levensblauwdruk (30 maanden rondom geboorte). Wat is hier gebeurd, hoe speelde dit conflict bij je (voor)ouders en welke manier van leven hebben zij onbewust en bewust gekozen om hiermee om te gaan?


2. CONFLICT ACTIEVE FASE

Direct na een conflict inslag start het Zinvol Biologisch Speciaal programma (ZBS) en kom je in de conflict actieve fase. Dit wil zeggen: er is iets gebeurd waar jouw hele systeem (jouw brein, lichaam en gedrag) een oplossing voor wil vinden, om door te kunnen gaan met je dagelijkse leven. De meest bekende aanpassing is het vrijkomen van stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Ook een verhoogde hartslag, een verhoogde ademhaling en een verhoging van je bloedsuikerspiegel zijn bekende reacties van je lichaam die zorgen voor meer energie om te kunnen overleven. Naast deze ‘logische’ reacties, gebeurt er ook op celniveau veel. Afhankelijk van de beleving van het conflict vindt in het lichaam zinvolle celafbouw of celopbouw plaats. Hier ligt voor ons een bio-logische basis voor klachten, patronen en ziektes. Of er celopbouw of celafbouw plaatsvindt, hangt af van hoe jij het conflict hebt beleefd. Hier komen we uitgebreid op terug in onze lezingen en trainingen, waar je met deze kennis de wijsheid in jezelf kunt ontdekken. Op het moment dat je een conflict ervaart, krijg je ook te maken met overtuigingen,zoals: ik voel me alleen, ik voel me aangevallen, ik voel me niet gezien, ik voel me niet gehoord, ik voel me minder/meer waard, ik voel me gescheiden van iets/iemand. Deze overtuigingen hebben jou, hoe gek het ook klinkt, gebracht waar je nu bent en zijn dan ook zinvol in jouw leven tot nu toe.

Adem rustig in en uit en kijk eens welke overtuigingen jij herkent

Ook kennen we in deze fase veel oordelen. En ook die zijn biologisch zinvol. Ze zijn misschien niet altijd wenselijk, maar ze helpen jou om het conflict niet te hoeven voelen, zodat je de beste kans hebt om te overleven. Deze conflicten hebben je ook geholpen om je gedrag, karakter én talenten verder te ontwikkelen.


Vraag: Welke oordelen heb jij?

Vaak als je wat dieper kijkt, zie je dat bepaalde thema’s zich lijken te herhalen in jouw leven. Het zou zomaar kunnen dat deze thema’s vanuit jouw onderbewuste omhoog komen om te kunnen groeien in bewustzijn. Overtuigingen en oordelen zijn een mooie ingang om eventuele conflicten bij jezelf te onderzoeken.


3. OPLOSSING

Op enig moment in je leven kun je iets als een oplossing ervaren. Hierdoor eindigt de conflict actieve fase en start de eerste herstelfase. Voorbeelden van oplossingen zijn; een nieuwe baan, een inzicht, een vakantie, acceptatie; het kan van alles zijn. Ook hier zit de wijsheid in jou. Dit is dus voor iedereen verschillend.


4. EERSTE HERSTELFASE

Zodra je een oplossing hebt ervaren van jouw conflict, komt jouw systeem, jouw lichaam, in de herstelfase: hehe, het is tijd om te herstellen. Je lichaam kan nu de eerdere aanpassing die nodig was, weer gaan loslaten. De opgebouwde stress in de conflict actieve fase wordt weer afgebouwd en kan op celniveau herstellen. Dit houdt in dat het weefsel dat is opgebouwd of afgebouwd, weer wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Op de plek in het lichaam of in het betreffende orgaan ontstaat in deze herstelfase een ontstekingsachtige, warme en vochtige omgeving en dat kun je voelen. Kleine natuurlijke helpers, in de vorm van microben zoals schimmels en bacteriën, zijn actief, totdat ditgebied volledig is hersteld. In deze fase kun je onder andere vermoeidheid, pijn en koorts ervaren. Met deze herstelsymptomen zegt je lichaam dat je rust mag nemen. En dat is in ons leven vaak nog een hele uitdaging.

Vraag: Hoe vaak neem jij de tijd om te herstellen?

Word je dan altijd ziek? Nee hoor, gelukkig herstellen we vaak ongemerkt en worden we niet ziek.


5. EPI-CRISIS

Tussen de eerste en de tweede herstelfase kan er een zogenoemde epi-crisis plaatsvinden. Deze epi-crisis is een piek in het herstel. Op dit moment wordt onder andere het vocht uit de eerste herstelfase uitgedreven. Bij de epi-crisis horen lichamelijke symptomen zoals: kramp, overgeven, diarree, bevalling, bloed bij urine/ontlasting, bloedneus, niezen, hoesten, flauwvallen, koude koorts, rillen en de slappe lach. Je kunt ook de emoties van een conflict, opnieuw ervaren, zoals paniek, angst of verdriet. Dit betekent dat bijvoorbeeld het opnieuw piekeren over je conflict, paniek- en angstaanvallen ook thuishoren in deze epi-crisis. Deze piek kan soms best intensief, pijnlijk en spannend zijn. Hulp van buitenaf kan helpend en soms cruciaal zijn om dit proces te ondersteunen. Deze kennis kan je echter wel helpen om in zoveel mogelijk vertrouwen en ontspanning door de epi-crisis heen te komen.


6. TWEEDE HERSTELFASE

Na de epi-crisis kom je vervolgens in de tweede herstelfase. Het doel van deze fase is dat je tijd mag nemen voor je verdere herstel. Je kunt hier nog moe zijn en het opgebouwde vocht in de eerste herstelfase mag je lichaam uit, waardoor je veel moet plassen. Daarna kan alles weer tot rust komen en is er balans.

VOORBEELD

Een baby gaat naar de kinderopvang. Als een baby wordt weggehaald bij moeder, levert dit biologisch direct een gevaar op (1. Conflict). De baby ervaart niet meer de veiligheid van moeder. Afhankelijk van hoe de baby deze situatie ervaart, zal het lichaam zich aanpassen om te zorgen voor een grotere biologische overlevingskans. Als de baby dit ervaart als iets onverteerbaars, een vervelend feit wat niet te verkroppen is, dan zal het lichaam zich direct aanpassen (2. Conflict actieve Fase). Dit kan in dit geval onder andere door::

- een hogere hartslag;

- verhoging bloeddruk; er gaat meer en sneller zuurstof en suiker naar de organen die op dat moment moeten helpen, om je zo snel mogelijk uit dit gevaar te halen;

- extra darmcellen, om deze voor de baby onverteerbare gebeurtenis, dit conflict, beter te kunnen verteren.


Op het moment dat de baby weer wordt opgehaald door de moeder (3. Oplossing) kan de baby een opgelucht gevoel krijgen en kan het lichaam weer herstellen (4. Eerste herstelfase). Dit betekent dat de emotionele stress en de extra darmcellen worden afgebroken. Dit kan gepaard gaan met buikpijn, onrust en huilen en eventueel met overgeven en/of diarree (5. Epi-crisis). Hierna kan de baby nog een tijdje moe zijn of watjengelig en wat meer moeten plassen (6. Tweede herstelfase)


HANGENDE CONFLICTEN

Gelukkig lossen veel conflicten vanzelf op, hier merk je niets van. Doordat we de symptomen in de herstelfase niet altijd kunnen plaatsen, kan het gebeuren dat ons systeem ons weer terugbrengt in de conflict actieve fase. We komen terug in ons overlevingsmechanisme. Hiermee kun je verklaren dat sommige klachten en/of ziektes als langdurig, terugkerend of ‘chronisch’ worden ervaren. Denk hierbij onder andere aanhooikoorts, ziekte van Crohn en artrose. In onze workshops en trainingen leggen we dit uitgebreid uit. In de natuur worden stressvolle situaties snel opgelost, ons lichaam is dan ook gebouwd om te kunnen omgaan met kortdurende stress. In de huidige tijd ervaren velen van ons langdurige stress. Hoe mooi zou het zijn als we na een stresservaring onze stress van weer van ons af kunnen schudden? Net als een hond of een hert dat is aangevallen.


Vraag: Hoe ontlaad jij jouw stress?

Het is belangrijk ons lichaam in balans te houden, een goed support systeem is uiteraard heel helpend. Op het moment dat je inzicht hebt gekregen en je lichaam hebt doorvoeld, kun je vanuit jouw eigen wijsheid en daarmee vanuit ontspanning, rust en vertrouwen een nieuwe keuze maken. Wat kun je zelf doen, wie of wat kan jou eventueel ondersteunen en wat heb je mogelijk nodig?


4. EERSTE HERSTELFASE

Zodra je een oplossing hebt ervaren van jouw conflict, komt jouw systeem, jouw lichaam,

in de herstelfase: hehe, het is tijd om te herstellen. Je lichaam kan nu de eerdere

aanpassing die nodig was, weer gaan loslaten.

De opgebouwde stress in de conflict actieve fase wordt weer afgebouwd en kan op

celniveau herstellen. Dit houdt in dat het weefsel dat is opgebouwd of afgebouwd, weer

wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Op de plek in het lichaam of in het betreffende orgaan ontstaat in deze herstelfase een

ontstekingsachtige, warme en vochtige omgeving en dat kun je voelen. Kleine natuurlijke

helpers, in de vorm van microben zoals schimmels en bacteriën, zijn actief, totdat dit

gebied volledig is hersteld. In deze fase kun je onder andere vermoeidheid, pijn en koorts

ervaren. Met deze herstelsymptomen zegt je lichaam dat je rust mag nemen. En dat is in

ons leven vaak nog een hele uitdaging.

Vraag: Hoe vaak neem jij de tijd om te herstellen?

Word je dan altijd ziek? Nee hoor, gelukkig herstellen we vaak ongemerkt en worden we

niet ziek.

5. EPI-CRISIS

Tussen de eerste en de tweede herstelfase kan er een zogenoemde epi-crisis

plaatsvinden. Deze epi-crisis is een piek in het herstel. Op dit moment wordt onder

andere het vocht uit de eerste herstelfase uitgedreven.

Bij de epi-crisis horen lichamelijke symptomen zoals: kramp, overgeven, diarree,

bevalling, bloed bij urine/ontlasting, bloedneus, niezen, hoesten, flauwvallen, koude

koorts, rillen en de slappe lach. Je kunt ook de emoties van een conflict, opnieuw

ervaren, zoals paniek, angst of verdriet. Dit betekent dat bijvoorbeeld het opnieuw

piekeren over je conflict, paniek- en angstaanvallen ook thuishoren in deze epi-crisis.

Deze piek kan soms best intensief, pijnlijk en spannend zijn. Hulp van buitenaf kan

helpend en soms cruciaal zijn om dit proces te ondersteunen. Deze kennis kan je echter

wel helpen om in zoveel mogelijk vertrouwen en ontspanning door de epi-crisis heen te

komen.

6. TWEEDE HERSTELFASE

Na de epi-crisis kom je vervolgens in de tweede herstelfase. Het doel van deze fase is

dat je tijd mag nemen voor je verdere herstel. Je kunt hier nog moe zijn en het

opgebouwde vocht in de eerste herstelfase mag je lichaam uit, waardoor je veel moet

plassen. Daarna kan alles weer tot rust komen en is er balans.

VOORBEELD

Een baby gaat naar de kinderopvang. Als een baby wordt weggehaald bij moeder, levert

dit biologisch direct een gevaar op (1. Conflict). De baby ervaart niet meer de veiligheid

van moeder. Afhankelijk van hoe de baby deze situatie ervaart, zal het lichaam zich

aanpassen om te zorgen voor een grotere biologische overlevingskans. Als de baby dit

ervaart als iets onverteerbaars, een vervelend feit wat niet te verkroppen is, dan zal het

lichaam zich direct aanpassen (2. Conflict actieve Fase). Dit kan in dit geval ondere

andere door::

- een hogere hartslag;

- verhoging bloeddruk; er gaat meer en sneller zuurstof en suiker naar de organen

die op dat moment moeten helpen, om je zo snel mogelijk uit dit gevaar te halen;

- extra darmcellen, om deze voor de baby onverteerbare gebeurtenis, dit conflict,

beter te kunnen verteren.

Op het moment dat de baby weer wordt opgehaald door de moeder (3. Oplossing) kan de

baby een opgelucht gevoel krijgen en kan het lichaam weer herstellen (4. Eerste

herstelfase). Dit betekent dat de emotionele stress en de extra darmcellen worden

afgebroken. Dit kan gepaard gaan met buikpijn, onrust en huilen en eventueel met

overgeven en/of diarree (5. Epi-crisis). Hierna kan de baby nog een tijdje moe zijn of wat

jengelig en wat meer moeten plassen (6. Tweede herstelfase)

HANGENDE CONFLICTEN

Gelukkig lossen veel conflicten vanzelf op, hier merk je niets van. Doordat we de

symptomen in de herstelfase niet altijd kunnen plaatsen, kan het gebeuren dat ons

systeem ons weer terugbrengt in de conflict actieve fase. We komen terug in ons

overlevingsmechanisme. Hiermee kun je verklaren dat sommige klachten en/of ziektes

als langdurig, terugkerend of ‘chronisch’ worden ervaren. Denk hierbij onder andere aan

hooikoorts, ziekte van Crohn en artrose. In onze workshops en trainingen leggen we dit

uitgebreid uit.

In de natuur worden stressvolle situaties snel opgelost, ons lichaam is dan ook gebouwd

om te kunnen omgaan met kortdurende stress. In de huidige tijd ervaren velen van ons

langdurige stress. Hoe mooi zou het zijn als we na een stresservaring onze stress van

weer van ons af kunnen schudden? Net als een hond of een hert dat is aangevallen.

Vraag: Hoe ontlaad jij jouw stress?

Het is belangrijk ons lichaam in balans te houden, een goed support systeem is uiteraard

heel helpend. Op het moment dat je inzicht hebt gekregen en je lichaam hebt doorvoeld,

kun je vanuit jouw eigen wijsheid en daarmee vanuit ontspanning, rust en vertrouwen

een nieuwe keuze maken. Wat kun je zelf doen, wie of wat kan jou eventueel

ondersteunen en wat heb je mogelijk nodig?




EXTRA VRAGEN

Schrijf de antwoorden voor jezelf op.

Ervaar je op dit moment een klacht, ziekte of thema in je leven?

Welk inzicht, antwoord of nieuwe vraag heb je na het lezen van deze blog gekregen?

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page