Tenslotte eet je zeker drie keer per dag. Dat is drie keer per dag een kans om jouw lichaam voedende stoffen te geven, waarmee ‘de balans’ weer wordt hersteld.
Maar wat is dan gezond voor jou? Dat is voor ieder mens anders, er is niet een dieet dat voor iedereen gezond is.
Ik heb wel een paar algemene richtlijnen voor gezonde voeding.
1) Eet zo veel mogelijk biologisch.Biologische gewassen worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en bevatten geen chemische-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen (E-nummers).
Deze bestrijdingsmiddelen en stoffen zijn belastende stoffen voor het lichaam. En wanneer een lichaam al (enigszins) verzwakt is door ziekte, kost het het lichaam heel veel energie om deze stoffen onschadelijk te maken.
Ook zorgen bestrijdingsmiddelen en kunstmest ervoor dat planten minder “beschermende stoffen” aanmaken om zichzelf te weren tegen insecten en weersinvloeden. En deze inhoudsstoffen zijn ook weer gezondheid bevorderend voor de mens.
2) Eet volgens de seizoenen. In de supermarkt kan je alles altijd eten, maar is het wel zo gezond om aardbeien in de winter te eten en spruitjes in de zomer? Groenten en fruit buiten het seizoen, worden in andere landen geteeld en of is kas teelt.
Alle groente en fruit wat in de kas is geteeld, heeft geen echt zonlicht gekregen om te groeien, heeft niet veel ruimte gekregen en heeft niet in de volle grond gestaan. Ze staan dag en nacht in kunstlicht zodat ze snel mogelijk groeien.
En daardoor hebben deze groente en fruit veel minder beschermende en voedende bestanddelen als dat ze in het seizoen in de volle grond buiten in het zonnetje hebben mogen rijpen in hun eigen tijd. Seizoensgroente en fruit zijn van betere kwaliteit.
Er zijn nog een aantal voordelen te noemen van “seizoensgebonden eten”.
Je eet gevarieerder; Een seizoensproof voedingspatroon zorgt ervoor dat je uit je kookcomfortzone komt, wat meer creativiteit in de keuken en meer variatie op je bord betekent. En als je favoriete groente of fruit wél in het seizoen is, geniet je er extra van.
Je voelt je meer verbonden met het seizoen; In de winter vraagt ons lichaam om ander eten dan in de zomer. Zo snakken veel mensen ‘s winters naar warm en voedend eten, zoals havermout en maaltijdsoepen, en in de zomer naar koud en licht eten, zoals salades en smoothies. De groente, fruit, kruiden en specerijen die bij het seizoen passen, sluiten hier perfect op aan. In de winter maak je een stevige stamppot met boerenkool en in de zomer een smoothie met blauwe bessen. Seizoensgebonden eten sluit dus aan bij wat je lichaam op dat moment nodig heeft en zorgt automatisch voor meer verbinding met het seizoen.
Je bespaart geld; je groente en fruit komen namelijk gewoon uit de buurt, hoeven niet in een kas geteeld te worden en er zijn minder ingrepen zoals mest en supplementen nodig om de groei te bevorderen.
Je bent goed bezig voor het milieu; bij het kopen van lokale groente en fruit help je mee met vermindering van CO2 uitstoot. Dit komt doordat de groente niet van ver komt en niet in een kas heeft gestaan, die verlicht en verwarmt moeten worden.
3) Drink voldoende water
Water is een prima dorstlesser en zorgt voor de stevigheid van weefsels en is het hoofdbestanddeel van alle lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, lymfe en spijsverteringssappen. Water zorgt voor het vervoer van voedingsstoffen in het lichaam en de afvoer van afvalstoffen via de nieren in de vorm van urine.
Daarnaast is water belangrijk voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Als je het warm hebt gaan je poriën openstaan en wordt de warmte afgegeven doordat lichaamswater verdampt. Dat zie je pas in de vorm van zweet als er veel warmteafgifte nodig is.
Voor het normaal functioneren van het lichaam is er dagelijks ongeveer 3 liter water nodig. Tijdens een gewone dag met normale activiteit drinkt een mens ongeveer 1600ml vocht, er wordt ongeveer 400 ml gevormd bij de verbranding van voedingsstoffen en de vaste voedingsmiddelen leveren ongeveer 1 liter water. Het drinkvocht bestaat het liefst uit water en kruidenthee. Koffie en melk liefst tot minimum beperken.
Gevitaliseerd kraanwater met de Aqua Optimizer heeft de voorkeur. Ons drinkwater bevat helaas nog te veel resten van zware metalen, hormonen, restanten van medicijnen en bestrijdingsmiddelen. Water wat in plastic flessen zit, kunnen bacteriën en weekmakers uit het plastic bevatten.
Vaste voedingsmiddelen bevatten ook water. Vooral fruit en groente zijn rijk aan vocht. Verder ontstaat er ook water bij de verbranding van voedingsstoffen. Het lichaam verliest water in de vorm van ongeveer 1,5 liter urine, 1 liter zweet en 100 ml in de ontlasting en ongeveer 400 ml via de uitademingslucht.
Te lage vocht inname kan klachten geven zoals hoofdpijn, obstipatie (verstopping), slechte nierfunctie, droge huid & slijmvliezen.
4) Eet veel vezelrijke voeding
Voedingsvezels hebben een effect in het maagdarmkanaal. Bij een hogere vezelconsumptie wordt het gewicht van de ontlasting groter en daardoor neemt de passagesnelheid in de darm toe. Het minder eten van vezels geeft een grotere kans op obstipatie.
De gezonde darmbacteriën worden gestimuleerd in groei door het eten van vezels. Hierdoor houd je je darm gezond. Ook draagt het eten van vezels bij aan een goede zuurtegraad van de darm wat ook weer positief is voor de darmflora.
Hoe meer variatie in je voeding qua vezels, hoe meer diversiteit er in je darmflora is. Dit maakt je darmflora sterker en geeft ziekteverwekkers minder kans.
Er zijn twee soorten voedingsvezels, de oplosbare voedingsvezels en niet-oplosbare voedingsvezels.
Oplosbare vezels komen veel voor in fruit, groente, peulvruchten en granen zoals haver.
De niet-oplosbare vezels komen onder andere voor in brood en graanproducten, groente en noten.
5) Eet gezonde vetten
Vetten hebben heel lang in een negatief daglicht gestaan, maar we hebben goede vetten nodig. Vetten hebben verschillende functies voor ons lichaam;
Ze zijn een geconcentreerde energiebron,
Ze fungeren als drager voor vet-oplosbare vitamines A, Betacaroteen, D,E,K.
Ze leveren essentiële vetzuren omega-6 en omega-3.
Ze geven smaak aan eten.
Ze zijn noodzakelijk voor een goede stoelgang.
De essentiële vetzuren zijn belangrijk voor de opbouw van hersenweefsel, het netvlies van onze ogen, ze reguleren ontstekingsreacties, regulering van de bloeddruk, reguleren bloedstolling en immunologische processen (=je weerstand/allergieën).
De verhouding tussen omega-3 en omega-6 is belangrijk. Omega-3 vetzuren behoren tot de vette visvetzuren EPA en DHA. Ze beïnvloeden ons immuunsysteem in positieve zin. De volgende positieve effecten hebben ze op ons lichaam:
o Verzorgt een goede ontwikkeling van hersenen en zenuwcellen bij baby’s en kinderen
o Verkleint het risico op hart- en vaatziekten o.a. door bescherming tegen aderverkalking en trombose, verlaagt een te hoge bloeddruk, vermindert hartritme stoornissen en verlaagt een te hoog cholesterol.
o Verbetert geheugen en concentratie.
o Heeft een ontstekingsremmende werking in het lichaam (denk aan reumatoïde artritis, darmaandoeningen zoals IBS/Crohn/ Colitis Ulserosa,Eczeem, Psoriasis, Astma, Allergieën, en nog meer) en draagt bij aan vermindering van klachten door ontstekingsaandoeningen.
o Vermindert vaak de klachten van depressie
o Verbetert de conditie en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker
o Draagt bij aan een mooie huid en glanzende haren
o Helpt bij het behouden van goed zicht (ogen)
o Draagt bij aan de preventie van Diabetes type 2 en kan Diabetes klachten verbeteren
o Kan vroegtijdige geboorte voorkomen
Bronnen van Omega 3:
Schaal en schelpdieren, vette vissoorten: makreel, zalm, forel, paling, haring, sardines, ansjovis, sprot, poon.
Verder zijn Linolax, Lijnzaadolie, Walnoten, koolzaadolie, tarwekiemolie en sojaolie zijn een bron van Omega-3.
Omega-6 zit over het algemeen al meer dan voldoende in onze voeding door het eten van dierlijke producten; vlees, ei en melkproducten.
De optimale verhouding omega-3 en omega-6 in onze voeding is 1:4.
6) Vermijd pakjes, zakjes, snoep, frisdrank, fruitdrankjes, energiedrankjes, margarine, suiker, lightproducten, alles met een lange lijst ingrediënten die toegevoegd zijn.
Waarom niet ieder dieet geschikt is voor iedereen, is omdat elk mens een andere vertering heeft. Dit heeft met je aanleg te maken, je darmflora, de werking van de organen die in de spijsvertering helpen zoals de alvleesklier en de lever, maar ook hoe je met stress omgaat.
In ons eerste consult vraag ik naar je eetgewoontes en vraag ik je om een week je voeding bij te houden. Daarmee krijg ik een goed beeld van jouw voedingsgewoontes en gaan we samen kijken hoe jij deze kan optimaliseren.
Bronvermelding:
コメント